The Masque of Red Death (1964)

THE MASQUE OF THE RED DEATH (1964)
Sjanger: Skrekk

Roger Corman’s første film spilt inn i England gir døden et ansikt.

I Europa’s middelalder har den korrupte satanisten Prince Prospero invitert alle de lokale innbyggerne til slottet sitt for å bli beskyttet mot en kommende pest, den røde død (The Red Death). Francesca, en uskyldig kristen jente, ber om nåde etter at hennes far og kommende ektemann snakker tilbake mot Prospero og han dømmer dem til døden. Han tar dem alle tre med seg til slottet sitt for å gjøre opp senere for han har verre ting å tenke på. Alle andre som er fryktet over å være smittet av pesten blir drept på stedet – hele landsbyen brennes til bunn. Etter at Prospero’s kone lover seg selv til Satan, arrangerer han et maskerade ball der ingen har lov til å gå med noe med fargen rødt, men dessverre for han er det den eneste fargen Døden kjenner til.. 

Vincent Price er som alltid med på Corman’s verker, dette er kanskje Price sin mest fargerike film, og det er synlig at han tar rollene sine seriøst og gjør den sin egen. Hans tolkning av den kalde Prince Prospero er genial, som en mann uten hjerte og sjel som blir oppslukt når en jente som tror på en annen gud entrer slottet hans. Francesca blir spilt av rødtoppen Jane Asher, som bare var 17 år. Hammer Films egen Hazel Court spiller Satans-bride-to-be Juliana.

1960-tallet ga oss mange Edgar Allan Poe inspirerte filmer og bak disse er «The King of B’s», Roger Corman.  Dette er vel og merke den eneste av Poe-filmene som han brukte så lang tid på, hele 5 uker. Vanligvis lagde han dem på 3 uker og nok en gang går kostymer og setet på gjenbruk, denne gangen er mye tatt fra filmen «Beckett». Slottet i filmen står til kontrast med den mørke og tåkete dødsforlatte landsbyen på utsiden. Manusforfatter Charles Beaumont gir alt han har og det samme gjelder for mannen bak kamera, Nicolas Roeg. Denne filmen er riktig nok en blanding av to av Poe’s verker, «The Masque of the Red Death» OG «Hop-Frog». Uansett, Corman overgår seg selv i denne filmen – teknikkene hans er forbedre, ikke lenger billige samtidig som han er blitt obs på farger, toner, atmosfære og lys.

n4n4nCtkqZvFTESln2cKz3CGZUhDVrBTT4f0FTcgnI4.jpg

«When you look into the face of Death, you see yourself. Each man makes God for himself – his own heaven, his own hell.»

Dette er helt klart en av 60-tallets mest fascinerende filmer og det er sikkert å si at vi får ikke se skrekk som dette i nyere tid. Filmen har også, nok en gang, smarte dialoger, raske sitater fra Price sin side og uforglemmelige scener fokusert på farger. Eksempler på dette er når Hazel Court, ironiskt nok ikledd rødt, går fra kammer til kammer der alle er i forskjellige farger etter at hun har lovet seg selv til Satan. Price gjør også ti-årets største brøler når han tror den rødkledde som entrer kostymeballet hans er Satan og kaller han «your Excellency» mens mannen i kappen svarer «I have no title». Filmen inneholder mye symbolikk, i epilogen ser vi the Red Death spille med Tarot kort med en liten jente og han ler når kortet hans dukker opp, samtidig som de blir omringet av det som skal symbolisere døden i flere farger – «Yellow Death», «Blue Death» osv – riktig nok i de samme fargene fra kammerene i slottet.

Akkurat som i Dario Argento’s «Suspiria», spiller fargene en stor rolle, både for karakterenes personlighet og symbolikken. Filmen tar seg selv seriøs og temaer som tro, godskap og ondskap, meningen med livet og menneskets handlinger overfor hverandre og døden står i sentrum. Beskjeden i filmen er at uansett tro så er døden den samme. Death has no master.

Anbefales sterkt!

Rating: 8,5 / 10

♥♥♥♥♥♥♥♥◊◊

Trailer: 

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s